Beeldenpark de Havixhorst

Johan Limpers

 (Heemstede, 1915 – Overveen,1944)

Op de MULO was tekenen het enige vak waarin Limpers uitblonk. Nadat hij de catalogus van de Rodin-tentoonstelling in Amsterdam had gezien besloot hij zich op kunst te gaan richten. Via reclametekenen kwam hij bij boetseren terecht en besloot beeldhouwer te worden. Limpers deed toelatingsexamen voor de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij zes jaar studeerde bij Jan Bronner (1934-1940). In 1938 dong hij tevergeefs mee naar de Prix de Rome, maar twee jaar later was hij succesvoller. In 1940 waren er acht deelnemers, onder wie Pieter d’Hont en Katinka van Rood, met wie Limpers in dat jaar trouwde. Voor zijn beeld Korè, de liefelijke dochter van de godin der moeder-aarde, kende de jury, waarin onder meer Lambertus Zijl en Mari Andriessen zaten, kende Limpers de gouden medaille toe. D’Hont kreeg de zilveren. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kon hij geen buitenlandse reis gaan maken. Samen met Van Rood werd Limpers actief in het kunstenaarsverzet en riep kunstenaars op om geen lid te worden van de Kultuurkamer. Tevens werkte hij mee aan de illegale De Brandarisbrief, die in 1942 opging in het verzetsblad De Vrije Kunstenaar. Verder verleende hij, samen met zijn vrouw, hulp aan Joodse onderduikers en vervaardigde valse persoonsbewijzen. Begin april 1944 werd hij gearresteerd en op 10 juni met zes andere verzetsmensen, onder wie Gerrit van der Veen, gefusilleerd in het duingebied bij Overveen. Limpers ligt begraven op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal. In 1996 werden Limpers en Van Rood onderscheiden met de Yad Vashem.

Na de oorlog werden Van der Veen en Limpers jaarlijks herdacht bij het door Van der Veen ontworpen monument voor Wilhelmina Drucker in Amsterdam. In 1969 kreeg Limpers zijn eigen gedenkteken toen een bronzen afgietsel van zijn beeld Korè geplaatst werd in Amsterdam Slotervaart, vlakbij de straat die in 1953 naar hem was genoemd.

 

Vriendschap

Kunststof, 125 x 38 x 38

Dit beeld van een meisje met een poes op haar schouder en een naar haar opkijkende zittende hond kreeg de titel Vriendschap. Nadat Limpers in 1940 de Prix de Rome had gewonnen kocht de gemeente Haarlem een stenen versie aan die werd geplaatst aan de Planetenlaan. Sinds 1967 staat daar een bronzen versie van Vriendschap, omdat het oorspronkelijke stenen beeld ernstig was beschadigd. In Beeldenpark De Havixhorst is een uitvoering in kunststof te zien.

Ook een ander beeld van Limpers in Haarlem kreeg veel te verduren. De bronzen Eva, gegoten naar een beeld uit zijn academietijd, werd in 1947 in het Kenaupark geplaatst. Twintig jaar later werd het vanwege beschadigingen verplaatst naar een hofje, waar het weer twintig jaar later, in 1987, werd gestolen. Omdat Katinka van Rood het model nog had kon er een nieuw afgietsel in brons worden gemaakt.